Reflexió – Presentació de Jesús al temple

A càrrec de Stefania Caterina i Pare Tomislav Vlasic

2 de febrer de 2019

(Transcripció d’àudio)

 Pare Tomislav: Estimats germans, estimades germanes, bona festa a tots, la festa de la purificació, la festa de la Presentació de Jesús per part de Maria Santíssima i de Sant Josep. I en aquesta festa es va manifestar la llum de Déu Jesucrist, la veritat de Déu.

Tal com vam dir, aquest any estem cridats de manera especial a participar en les festes juntament amb tota l’Església de l’univers, amb els sants, els àngels, els germans fidels a Déu, amb tots els creients en Jesucrist de tot l’univers. Hem sentit que tota l’Església de tot l’univers s’ha posicionat, està concentrada en la Terra. Ara tot l’amor de l’univers està dirigit a la Terra, als creients de la Terra, i ara és el moment que es posicionin els creients de la Terra, que es presentin al Temple de Déu, professin la seva fe i donin el veritable testimoniatge a tota la humanitat, i en això ens hi ajudaran els germans i les germanes fidels de tot l’univers, vius i difunts.

El posicionament de tots aquells que creuen en Jesucrist, en Déu Tri i U, i creuen en la vida a tot l’univers, és fonamental. A nosaltres no se’ns demana més que professar allò que amb paraules ha anunciat l’Església durant aquests vint segles, però pronunciar-ho en comunió amb tot l’univers.

Celebrem el dia de la purificació. A l’inici d’aquest any Sant Miquel ens ha dit que comença una gran purificació de la Terra i que comença amb els creients en Jesucrist.

Sant Lluc parla de la seva purificació: “Quan arribà el temps de la purificació segons la llei de Moisès, Maria i Josep van portar el nen a Jerusalem per oferir-lo al Senyor, tal com està escrit: que cada noi primogènit serà consagrat al Senyor; i per oferir en sacrifici un parell de tórtores o dos colomins, com prescriu la Llei del Senyor.[1] I com es purifica Maria, que és immaculada? Ella és immaculada en vista de la presentació del Senyor, de la seva mort i de la seva resurrecció. Al temple, Ella ha ofert el Fill en sacrifici. Penseu vosaltres, mares, dones, què significa entrar a l’església i presentar els fills perquè pertanyin completament a Déu, sense interessos sobre els seus fills. Això que entre els germans fidels de l’univers és normal, passa al moment de la concepció, i ja es manifesta en la infantesa que els fills són presentats a Déu, per Déu, que no pertanyen als pares sinó que pertanyen a Déu, perquè Déu els guiï.

Maria, al mateix temps és la Mare de l’Església i avui reuneix tots els fills de Déu al seu voltant, tots els creients, per presentar-los a Déu, però tots els creients adults que diguin: Jo, de manera totalment incondicional, vull pertànyer a Déu Tri i U per mitjà de Jesucrist. Per mi, Déu serà el centre de la meva vida. Jo presento els meus fills, jo presento la humanitat de la Terra amb els sofriments que viu perquè sigui atreta, siguin atrets tots aquells de bona voluntat a servir a Déu viu i veritable.

Avui és el dia, si nosaltres volem ser purificats com Maria, i l’Església parla de la seva purificació, del seu camí cap a la creació nova, cap a la manifestació de Jesucrist. Però la nostra decisió aquest any ha de ser autèntica, profunda, concreta, decisiva, per tal que la llum potent de la Santíssima Trinitat il·lumini l’Església, l’Església que vol pertànyer a Déu Tri i U, l’Església que està unida a tots els fills de Déu en tot l’univers, vius i difunts, per formar el seu Cos gloriós. Amb això, podeu comprendre que només a través del Cor Immaculada de Maria l’Església pot ser preparada per acollir Jesucrist, per presentar-la a Déu Pare com únic mitjà de reconciliació amb Déu Tri i U; l’Església que ha de desprendre’s de totes les manipulacions, tots els pecats i presentar també les seves debilitats per ser purificada, elevada a la vida trinitària; l’Església que tota ella ha de ser vivificada per l’amor trinitari en l’Esperit Sant.

La primera lectura del profeta Malaquies ens diu: “Això diu el Senyor: Jo enviaré el meu missatger perquè prepari el camí davant meu, i tot seguit entrarà al seu temple el Senyor que vosaltres busqueu, l’àngel de l’aliança, que vosaltres desitgeu. Ja ve, diu el Senyor dels exèrcits.”[2] Qui és aquest missatger? Hem dit que el precursor de la segona vinguda de Jesucrist és Sant Miquel. Però Sant Miquel, amb els seus exèrcits, prepara tota l’Església de l’univers, de manera que tota l’Església de l’univers ha d’esdevenir un missatger, ha de ser un nucli que batega de vida trinitària, que posi en crisi tot esperit del mal i no només que el posi en crisi sinó que l’afebleixi i l’expulsi de la humanitat. Aquest és el deure de l’Església de tot l’univers.

L’Església de tot l’univers, els Arcàngels, els àngels, els germans fidels, els sants han començat amb una potent acció per la Terra. Els creients, creients de veritat, percebran aquest benefici. Qui vulgui oposar resistència, sofrirà, qui s’oposi a Déu Tri i U, caurà, serà deixat de banda. Aquesta és la purificació que ens conduirà a la creació nova, a una vida eterna a la que nosaltres anhelem, desitgem des del més profund, però hem de despuntar com la primavera, lliures, decidits a viure una vida nova i testimoniar la vida nova.

Estem habituats a veure Maria Santíssima que presenta el Fill i a veure el què succeeix en la Mare que ofereix el Fill, unida plenament al Fill en la seva oferta, però hi ha un testimoni silenciós que oblidem: Sant Josep. No és el pare biològic de Jesús però ell, en Maria, ha acollit el Fill de Déu. Com Maria Immaculada i pura, ell, pur, s’uneix a la seva immaculadesa; juntament amb Ella acull Aquell que purifica la Terra i tot l’univers. En aquest acte, que no és indiferent per un home, acollir una dona que porta un fill al ventre, i Sant Josep l’ha acollit com a seu, en aquest acte, la Mare de Déu, Maria Santíssima, és la seva esposa.

I què és aleshores la nostra evangelització de la Terra? En primer lloc és aquesta nostra presentació al temple de Déu igual com s’hi van presentar la Mare Santíssima i Sant Josep, units en l’oferta a Crist, i ja heu escoltat què va passar: els justos de l’Antic Testament van ser il·luminats, Sant Simeó, Anna. Molts i molts seran il·luminats a la Terra dintre l’Església, fora de l’Església, en moltes religions i moltes ideologies. Si l’Església de tot l’univers -parlo d’aquella part de l’Església de la Terra que adhereix a l’Església de Jesucrist de tot l’univers- si aquesta Església viu aquesta presentació cada vegada quan entra al temple, al temple seu, de dintre seu, en l’ànima, en el temple on hi ha Jesucrist eucarístic, la llum il·luminarà tot l’univers. Només portant aquesta dinàmica de la llum, les nostres paraules, els nostres hàbits, els nostres gestos, portaran la llum. Hi ha un altre aspecte que ens presenta la carta als Hebreus: Jesús s’ha fet igual a nosaltres homes[3]. El Fill de Déu es va fer igual, va compartir-ho tot amb nosaltres i va vèncer la mort en nosaltres, font de por, font de desesperació, font d’un buit. La mort, en qui no creu, deixa un buit total en l’home i aquest buit és l’arrel de tots els nostres mals. Aleshores, el poble de Jesucrist en l’Església de tot l’univers s’ha de fer semblant al Crist, semblant a la Mare de Déu. Nosaltres ja estem enmig dels problemes i els mals es manifesten cada vegada més. El poble de Déu ha de recollir aquests mals i presentar les conseqüències d’aquests mals a Déu, donar-se a Déu perquè Jesucrist, únic Mediador, únic Salvador, pugui guarir la humanitat.

Així, l’Església esdevé el seu Cos Místic, no una Església que proclama les veritats que són certes però que el seu comportament és especulatiu; sinó l’Església que acull Jesucrist en la seva dinàmica de Redemptor en el seu propi cos, en la seva pròpia comunió, que en l’Església l’Eucaristia és viva com Jesucrist passant de la mort a la vida. Que cada celebració tingui aquest efecte en cada un de nosaltres i en favor de tota la humanitat.

Aquesta és la veritat, la veritat que tot l’univers espera de la Terra, dels creients de la Terra. Així doncs, qui escolti aquestes paraules que es posicioni i comenci a caminar juntament amb tots aquells que han decidit pertànyer a l’Església de Jesucrist de tot l’univers per obrir el camí a la vinguda gloriosa de Crist, que aquesta festa subratlla a l’Antífona de l’inici[4] com la manifestació gloriosa de Crist. Si no tenim això en consideració a la Terra, a l’Església queda tot rebaixat. Així, doncs, coratge a tots aquells que creuen i aquest any fem camí junts, unim-nos en aquesta oferta i enfortim aquesta unió, perquè aquesta unió entre nosaltres en l’Esperit Sant, uneixi tots els fills de Déu i tot això es complirà a través del Cor Immaculat de Maria en l’Esperit Sant, per mitjà de Jesucrist, i aleshores estarem a punt per entrar a la creació nova.

I us beneeixo perquè aquesta festa il·lumini cada un de vosaltres per fer-se disponible generosament a viure, a testimoniar la salvació, a presentar a tots aquells que són de bona voluntat perquè siguin il·luminats, portats a la llum de Crist. Us beneeixo perquè aquesta llum il·lumini cada dia més tota la Terra i tot l’univers, en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant.

[1] Cfr. Lc 2, 22-40

[2] Cfr. Mal 3, 1-4

[3] Cfr. Hb 2, 14-18

[4] Cfr. Sal 47 (48), 10-11

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s