Reflexió – Celebrem junts els esdeveniments litúrgics

A càrrec de Stefania Caterina i Tomislav Vlašić

5 de desembre de 2020

(Transcripció d’àudio)

Pare Tomislav:

Estimats germans, estimades germanes, el tema de la nostra reflexió d’aquest vespre és: “Celebrem junts els esdeveniments litúrgics”. Entrem en el segon diumenge d’Advent. El fil conductor ens porta cap a l’any messiànic, l’any que serà consagrat a Jesucrist Rei de l’Univers, l’any que ve. A la primera lectura el profeta Isaïes[1] anuncia temps messiànics, però els temps messiànics es refereixen a moments molt pròxims a l’home, en la quotidianitat, i al mateix temps, es refereixen als temps del compliment, en la plenitud, en l’escatologia. L’Evangeli de Marc[2] es refereix al profeta, Joan Baptista que, per part seva, crida a preparar el camí al Messies i diu que el Messies bateja amb la potència de l’Esperit Sant. Sant Pere, en la segona lectura que hem llegit[3], ens convida a preparar-nos pels temps messiànics, ens indica el compliment de la creació nova i ens crida a unir-nos-hi amb santedat i amb una veritable  devoció per accelerar els temps, que es compleixi tot allò que Déu havia promès. Així doncs, és en aquest sentit que celebrem aquests esdeveniments que ens condueixen a la creació nova.

Tal com sabeu, la pròxima setmana, dilluns al vespre, celebrem la vigília de la Immaculada Concepció i consagrem tot l’Univers a la Mare, Reina de l’Univers, al Crist Rei de l’Univers, oferint la nostra vida segons les seves intencions[4]. El dia de la Immaculada, ens consagrarem a l’Esperit Sant[5] perquè siguem guiats per l’Esperit Sant en l’any messiànic. Ara, mirem de comprendre aquest passatge.

En el darrer missatge que Jesús ens ha donat, “Estigueu a punt per a la batalla” del 21 de novembre d’aquest any, Jesús diu: “El meu Pare i Pare vostre, desitja que el pròxim any 2021 sigui totalment consagrat a mi, al Fill de Déu i Rei de l’Univers, que sóc jo. Que la meva Església de tot l’Univers, present a la Terra, em consagri cada dia de l’any que ve i que cada membre em consagri tots els instants de la seva vida. Així regnaré en la meva Església i manifestaré a través vostre el Regne de Déu.

L’any vinent serà l’any messiànic, com en els temps anunciats de l’Antic Testament, pels profetes de l’Antic Testament. Les gràcies que venien del Messies ja se sentien en aquells temps i conduïen cap a la nova creació. En aquells temps es veien els fruits de la gràcia donada prèviament a la vinguda del Messies, es veien els signes, però havia d’haver-hi la resposta del poble. Aleshores, l’any vinent, Jesús reprendrà allò que es va aturar després dels apòstols. També l’evangelització de tot l’univers es va aturar i la potència de l’Esperit Sant es va afeblir perquè els cristians, a poc a poc, es van anar separant de l’Esperit de Déu, especialment la comunió dins l’Església es va separar de l’Esperit de Déu. L’any vinent Jesús reprendrà, amb tota la força aquell programa de l’inici de l’Església, i aquesta vegada el portarà a compliment. L’any vinent serà l’inici d’aquest procés.

Jesús diu: “Actuaré profundament, en la potència de l’Esperit Sant, en la meva Església de tot l’Univers. Estaré present de manera especial en aquesta Església de la Terra durant l’any que vindrà. En ella manifestaré la meva potència de Rei i Senyor”, i afegeix, “aquesta caminarà victoriosa, amb Sant Miquel Arcàngel al capdavant, amb la potència de la fe i dels miracles”.

Jesús actuarà amb la potència de l’Esperit Sant, diguem amb l’omnipotència de l’Esperit Sant, que és en Ell, perquè Ell és u amb el Pare en l’Esperit Sant. Què podem esperar nosaltres de l’any vinent? Ja està indicat en el missatge: “La meva reialesa posarà en crisi el sistema global que Llucifer i els seus adeptes han elaborat al llarg dels segles per dominar aquest món. S’ensorraran les falses certeses de molts homes”. Però hi ha una altra categoria de persones: “Els homes que no estimen Déu, els superficials i els indiferents, […] seguiran la sort del món”. Què ens diu això? El passatge ens diu que l’Esperit Sant, silenciós, actuarà en tots els fidels, en tots els creients, i en l’Església en tot l’Univers, de manera específica en la seva Església de la Terra, per desvetllar la vida en cadascun i en tots junts.

Aquest despertar té especialment dos elements: l’Esperit, amb la potència, toca les nostres debilitats, els nostres aspectes ferits, els nostres pecats, però toca amb un amor sense culpabilitzar, perquè puguem veure i despullar-nos de tot allò que ens amarga, que ens ha allunyat de Déu, que ens impedeix fer un salt cap a Déu, cap a la creació nova. No és un acte punitiu, sinó un acte patern, fratern, que vol recuperar-nos i portar-nos a la nova creació. El segon aspecte és: si nosaltres estem oberts, Déu confirmarà sempre els nostres passos amb la potència de l’Esperit Sant, amb signes, que aquest any vinent no en faltaran. Un tercer element: que l’Esperit Sant ens ressuscita des de l’arrel, ens porta al compliment.

Podem acollir tot això només si eliminem la hipocresia, si el nostre amor acull l’amor de Déu, que no estiguem aclaparats per tantes coses, tantes idees, tantes formes devocionals que ens distreuen de l’amor de Déu, perquè l’amor ha de ser estimat; perquè quan tenim amor per Déu que és el Bé Suprem, que és l’amor Suprem, aleshores s’obre en nosaltres el camí per fiar-nos de Déu, per esperar en Déu, i dins nostre es produeix el renaixement. Aquest procés no el poden notar dins nostre aquells que s’oposen a Déu o són indiferents envers Déu. Vet aquí, veieu, hem arribat a una divisió molt subtil, justa. Diria que arribem als temps en els quals la humanitat que refusa Déu serà tocada per l’Esperit Sant i la humanitat que refusa l’Esperit Sant comet el pecat contra l’Esperit Sant, i ja no hi ha reparació possible. Hem d’estar atents a aquests temps perquè la nostra obertura a l’Esperit Sant ens purifiqui, que el foc de l’Esperit Sant ens purifiqui i formi en nosaltres la consciència lliure, íntegra. Que dins nostre no hi hagi por per les nostres debilitats sinó que les debilitats les sotmetem a la bondat de Déu, que passa inevitablement a través del Messies, el Fill de Déu, el Redemptor, i Ell es glorifica per ajudar-nos, no per condemnar-nos sinó per recuperar-nos.

I hem de caminar en aquesta direcció, especialment en aquests temps de preparació per Nadal, per l’any que ve, per alliberar-nos de les pors de cara a Déu a causa de la nostra fragilitat; alliberar-nos de la culpabilització de nosaltres mateixos i dels altres, oberts, que l’Esperit Sant pugui actuar lliurement en nosaltres, sense preocupar-nos per aquells que el refusen. L’Esperit Sant actuarà en nosaltres silenciós però potent i amb la potència actuarà en nosaltres a favor de tots aquells que han de ser recuperats.

Tot això passarà a la humanitat de la Terra, però tot parteix a través d’Aquella que és Immaculada i Mare de la humanitat, Aquella que ha acollit el Fill de Déu. A través d’Ella i amb Ella, en favor de tota la humanitat, de la mateixa manera com la seva humanitat s’ha donat sincerament, immaculada, irreprensible, a Déu Pare, i ha estat fecundada per la potència de l’Esperit Sant i ha donat la nostra humanitat al Verb de Déu, Crist, així tota la humanitat de la Terra, que adherirà en l’Esperit Sant al Crist, donant, obrint i oferint la humanitat a Ell, arribarà a les promeses, i les promeses es compliran perfectament tal com ha estat anunciat pel Crist.

Així doncs, concentrem-nos en nosaltres, juntament amb la Mare de Déu Immaculada i per mitjà d’Ella oferim-nos a Jesús, sense condicionaments, desitjosos d’arribar a la plenitud, deixant de banda totes les preocupacions que proporciona el món. Nosaltres estem en el món, però no som del món[6] i ens hem de comportar honestament, com a ciutadans honestos, però el nostre esperit és amb Crist, i per Crist i en Crist s’eleva en l’Esperit Sant al Pare. Si estem oberts, sentirem una seguretat, la veritable seguretat, que dóna Déu, i no ens torbaran tant la confusió i les proves, que augmentaran perquè la humanitat ha de ser dividida, la humanitat no pot anar endavant així.

En aquesta direcció us convido tots a consagrar l’Univers sencer, naturalment, consagrant-se cadascú a la Mare i Reina de l’Univers i al Crist Rei de l’Univers, amb l’ajuda de tota l’Església de tot l’Univers. I oferir la vida perquè es compleixi tot allò que Jesús vol complir, que siguin recapitulats en Ell totes les ànimes, tots els homes, totes les persones de bona voluntat i totes les creatures, perquè es manifesti la seva glòria aquest any vinent a la Terra, i comenci una potent transformació per tota la humanitat de l’Univers.

I us beneeixo en aquesta festivitat, que sigueu consagrats a Maria Santíssima, que sigueu consagrats a l’Esperit Sant, perquè el vostre esperit, la vostra ànima i el vostre cos puguin sentir aquella potència que passa a través de l’Esperit Sant de Déu Pare per mitjà del Fill, que us guareixi de les inseguretats, de les preocupacions, de les tensions, de les malalties psíquiques, físiques, dels desordres que viviu. Us beneeixo perquè la pau de Crist sigui en vosaltres, i amb la pau de Crist porteu la pau a tot l’Univers, en el nom del Pare, del Fill i de l’Esperit Sant.


[1] Cfr. Is 40, 1-5.9-11

[2] Cfr. Mc 1, 1-8

[3] Cfr. 2Pt 3, 8-14

[4] Veure les pregàries de consagració publicades en aquestt web, a l’enllaç “Consagracions i pregàries”

[5] Veure nota anterior

[6] Cfr. Jn 17, 14

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s